Pravoslaven Kalendar 2014

Pravoslaven Kalendar 2014


Macedonian Orthodox Calendar contains all Saints and feasts commemorated in the upcoming years. It also shows the fasting information for each day and feast.By clicking on certain Saint a new screen opens containing the live of the Saint,after you finish reading you can easily go back by double tapping. The user can easily browse between days, by swiping left or right; to change next or previous day accordingly, or using the double tap anywhere on the screen to get the current day.
There is a Scripture reading for each day and a monthly preview of the calendar.
It offers two different options of searching for feasts - one of which is searching the name from the given drop-down menu, and the other is by choosing directly the date from the calendar.No internet connection is required for everyday use.
Home screen widget is available, which shows the Saint and feast of the current day, and the way of fasting. (For those users that don't want to put the app on phone memory to be able to use the widget, because android doesn't allow sd card app to place widgets, we offer the widget as separate application).

Mainly developed for JellyBean and upper, but supports back to Gingerbread.Македонскиот православен календар ги содржи сите светители и празници за неколку наредни години. Соодветно за секој ден од годината има информации за начинот на пост. За сите Светители има можност да се прочита нивното житие, со избирање на Светителот на главниот екран.Кога корисникот ќе заврши со читањето со двоен допир(клик), на екранот, може да се врати назад кон почетокот на апликацијата. Овозможува лесно и брзо менување на деновите, така што со движење на прстот на екранот кон левата или кон десната страна се менува наредниот или претходниот ден, а со двоен допир (клик) на екранот се прикажува денешната дата.
Евангелието на денот и соодветниот апостол за секој ден во годината и можноста на нивно читање се овозможени во апликацијата. Постои и месечен приказ на календарот за тековната година.
Нуди два начина на пребарување: едниот преку избирање на еден од поголемите празници од паѓачкото мени, а другиот преку избирање на точната дата од календарот. На почетната страна исто така има и поука за секој ден од годината. Не е потребна интернет конекција за секојдневна употреба.

Има widget контрола за главниот екран, кој овозможува да се види Светителот или празникот на денот и начинот на пост.( За оние корисници кои не сакаат да ја чуваат апликацијата на телефонската меморија, изработен е како посебна апликација widget, бидејќи правилата на Андроид наложуваат за користење на widget да биде на телефонската меморија).

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monastery.eleusa.orthodoxcalendarmacedoniaWidget

Recent changes:
* Поправки на кодот
Add to list
Free
94
4.7
User ratings
367
Installs
5,000+
Concerns
0
File size
6856 kb
Screenshots
Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014 Screenshot of Pravoslaven Kalendar 2014
About Pravoslaven Kalendar 2014
Macedonian Orthodox Calendar contains all Saints and feasts commemorated in the upcoming years. It also shows the fasting information for each day and feast.By clicking on certain Saint a new screen opens containing the live of the Saint,after you finish reading you can easily go back by double tapping. The user can easily browse between days, by swiping left or right; to change next or previous day accordingly, or using the double tap anywhere on the screen to get the current day.
There is a Scripture reading for each day and a monthly preview of the calendar.
It offers two different options of searching for feasts - one of which is searching the name from the given drop-down menu, and the other is by choosing directly the date from the calendar.No internet connection is required for everyday use.
Home screen widget is available, which shows the Saint and feast of the current day, and the way of fasting. (For those users that don't want to put the app on phone memory to be able to use the widget, because android doesn't allow sd card app to place widgets, we offer the widget as separate application).

Mainly developed for JellyBean and upper, but supports back to Gingerbread.Македонскиот православен календар ги содржи сите светители и празници за неколку наредни години. Соодветно за секој ден од годината има информации за начинот на пост. За сите Светители има можност да се прочита нивното житие, со избирање на Светителот на главниот екран.Кога корисникот ќе заврши со читањето со двоен допир(клик), на екранот, може да се врати назад кон почетокот на апликацијата. Овозможува лесно и брзо менување на деновите, така што со движење на прстот на екранот кон левата или кон десната страна се менува наредниот или претходниот ден, а со двоен допир (клик) на екранот се прикажува денешната дата.
Евангелието на денот и соодветниот апостол за секој ден во годината и можноста на нивно читање се овозможени во апликацијата. Постои и месечен приказ на календарот за тековната година.
Нуди два начина на пребарување: едниот преку избирање на еден од поголемите празници од паѓачкото мени, а другиот преку избирање на точната дата од календарот. На почетната страна исто така има и поука за секој ден од годината. Не е потребна интернет конекција за секојдневна употреба.

Има widget контрола за главниот екран, кој овозможува да се види Светителот или празникот на денот и начинот на пост.( За оние корисници кои не сакаат да ја чуваат апликацијата на телефонската меморија, изработен е како посебна апликација widget, бидејќи правилата на Андроид наложуваат за користење на widget да биде на телефонската меморија).

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monastery.eleusa.orthodoxcalendarmacedoniaWidget

Recent changes:
* Поправки на кодот

User reviews of Pravoslaven Kalendar 2014
Write the first review for this app!
Android Market Comments
A Google User
5 days ago
Треба подобар "Search" (пребарување) Опцијата за пребарување треба да е достапна и во форма на куцање од страна на корисникот. Не ги бараат сите само веќе предефинираните празници кои сте ги вметнале. На пример, ако искуцам "Јован" или "Задушница" или "Божик" сакам да ги видам сите резултати каде што се појавува бараниот термин, па да си го одберам оној кој навистина ме интересира/го барам. За 5 ѕвездички средето го пребарувањето на тој начин.
A Google User
Dec 18, 2014
Super!
A Google User
Dec 11, 2014
Odlicna aplikacija.Dali ke ja ima istata i za 2015 godina?
A Google User
Dec 9, 2014
Игор Почитувани имате пропуштено доста важни датуми и празници и со тоа не допринесувате верниците во потполност да се ослонат на апликацијата. Пример денешниот Св.Ѓорѓи го немате како празник.
A Google User
Nov 23, 2014
Thanks for the effort, dev.